Pia Douwes werd uit ruim 200 vrouwen gekozen om de rol van de keizerin te spelen in de originele uitvoering.

I

nmiddels kent ons land een rijk musicalverleden met vaak van oorsprong Nederlandse, Britse en Amerikaanse producties. Wie is er niet komen kijken naar The Lion King, Moeder, ik wil bij de revue, Anatevka, Tarzan, Mary Poppins en de vele andere hitshows die de afgelopen jaren zijn opgevoerd? Maar zoals altijd zijn er voorstellingen bij die er uitspringen en bij iedere bezoeker een speciale plek in het hart veroveren.

Voor deze blog gaan we naar een van oorsprong Duitstalige productie: Elisabeth. Deze voorstelling was dé grote hit in het Circustheater tussen november 1999 en juli 2001. Het vertelt het geromantiseerde verhaal van keizerin Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk, want in werkelijkheid leidde zij een minder florissant leven dan we kennen uit de klassieke films met Romy Schneider. Sissi leidde een leven waarin ze streed met zichzelf en haar depressies, maar ook problemen had met de verplichte etiquette/protocollen aan het hof.

Buiten de films om was Nederland niet zo goed bekend met de Oostenrijkse/Habsburgse geschiedenis. De voorstelling werd daarom zo aangepast dat het verhaal ook zonder voorkennis goed te begrijpen was. Zo werd in ‘onze’ versie bijvoorbeeld uitgelegd hoe de politieke verstandhouding tussen Oostenrijk en Hongarije was.

Elisabeth In Concert 2017

Een groot deel van het publiek heeft de voorstelling meerdere malen bekeken, en de echte fans zijn na juli 2001 zelfs naar uitvoeringen in Duitsland en België gaan kijken. En net zoals in Nederland, werd in onze buurlanden de voorstelling aangepast zodat het aansloot op de aanwezige kennis van het publiek. In de Duitse productie werd bijvoorbeeld het nummer ‘Wenn ich tanzen will’ gezongen, waarin op poëtische wijze de depressie van de keizerin uitgebeeld werd.

Hoofdrolspeelster Pia Douwes speelde tot groot genoegen van het Nederlandse publiek Sissi in het Circustheater. Zij vertolkte namelijk deze iconische rol ook in de originele Weense versie uit 1992. Misschien wel leuk om te vertellen is dat Pia Douwes uit ruim 200 vrouwen werd gekozen om rol van de keizerin te spelen in de originele uitvoering. Zij werd in 1994 vervangen door een andere Nederlandse musicalzangeres, Maya Hakvoort. Ook bij de voorstellingen in de Duitse steden Essen, Stuttgart en Berlijn én in het Zwitserse Thun werd de hoofdrol van keizerin Sissi steeds door een Nederlandse actrice vertolkt.

Inmiddels is het 25 jaar geleden dat de voorstelling in Oostenrijk voor het eerst te zien was; extra mooi dus dat afgelopen zomer op paleis het Loo de speciale jubileumconcerten gegeven werden. Helemaal bijzonder was het dat de concerten door de grotendeels originele Nederlandse castleden uitgevoerd werden én dat de originele kostuums gebruikt zijn.

Volgend jaar gaat de concertversie van de legendarische musical in de reprise op een nog nader te bepalen locatie. Zien we jou daar?

Schrijf je in op het Ticketalarm om op de hoogte te blijven van de nieuwe Elisabeth In Concert-concerten!
Eventim Nederland

Posted by Eventim Nederland

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *